Olipas pitkä sana ...

Annin kanssa siis vietimme viikonlopun Pohjois-Hämeen kennelpiirin tiloissa Sääksjärvellä Jirkan www.jirkavierimaa.fi pitämällä kurssilla. Eilen oli pari ekaa tuntia teoriaa, otin Annin siksi aikaa sisälle mukaan kun ulkona pakkasta ihan reippaasti. Annipa sitten nukkui sylissäni.... Meitä oli 6 oppilasta joista tuli 3 paria. Omaksi parikseni sain Timon jolla oli 19 kk:n ikäinen dallu-uros. Aivan upea tapaus muuten! Pareista aina toisen koira treenasi ja koiraton tyyppi oli purkinlaittaja. Valitsimme hajun jonka halusimme koiran merkkaavan. Otin parini kanssa kanelin. Molemmilla koirilla oli siis omat purkit. Alkuun  purkki oli koirattoman kädessä ja itse täytyi valita kriteeri josta palkkaa. Mulle riitti siis tökkääminen, se on Annilla vahvana ja koska pääajatuksenani on tässä tunnistusnoudon opettaminen, niin se siis ritti. Kun  koira meni oikealle purkille ja koski, naksautettiin ja palkka tuli aina purkin suunnasta. Nopeasti parimme kanssa koiramme oppivat joten purkki siirrettiin hyvin pian lattialle ja eri paikkoihin. Teimme siis aina 2 min treenin per koira, jonka jälkeen vaihdoimme koiria. Näitä 2 min. treenisessioita oli yhteensä joka koiralla 4 kpl/kierros ja kierroksia oli yht. 4. Melko pian Jirka pyysi meitä parini kanssa ottamaan 2 purkkia käyttöön. Toinen purkki oli alkuun tyhjä. Jos Anni merkkasi väärän purkin, oikea purkki katosi näkyvistä ja se lisättiin paikoilleen niin että koira näki sen. Tämän jälkeen Anni koski oikeaan purkkiin. Annille heitettiin myös nami "kentän" toiseen päähän ja sillä välin parini vaihtoi purkkien paikkaa. Tässä oli tarkoituksena että ihmiset tekivät mahdollisimman vähän, eli koiran piti itse ratkaista mitä niiltä halutaan. Parini dallu-uros, Pepe, oli aivan käsittämättömän nopeaoppinen tässä. Se suunnisti erehtymättä oikealle paikalla, vääriä tuli tosi vähän. Tähän kahteen purkkin sitten jätettiin lauantai. Aika meni tosi nopeasti ja Jirka oli todella hyvä kouluttaja, hän havainnollisti asiat niin ettei kenellekään jäänyt epäselväksi mitä pitää tehdä!

Sunnuntaina ekaksi pureksimme eilistä antia, Anni oli jälleen minun sylissäni sisällä pakkasen takia. Ja nukkui tietysti, pää pöydällä.... Siitä sitten jatkettiin. Alkuun molemmilla (Annilla ja Pepellä) oli ne 2 purkkia joista toinen tyhjä mutta pian siirryimme Pepellä siihen että tyhjään purkkiin lisättiin haju, valkosipuli. Ja erehtymättä Pepe tuon oikean tunnisti - aivan käsittämätöntä! Annilla otettiin myös toiseen purkkiin haju, mutta Annilla tuli niitä että kun purkki vaihtoi siis joka kerta paikkaa, niin Anni meni tosi usein sille paikalle missä oikea haju oli viimeksi ollut. Sitten sillä tuli pientä turhautumista ja sattui muutaman kerran niin että kun meni väärälle purkille, niin huoneessa oleva toinen pari sattui naksauttamaan juuri silloin. Anni jäi siis odottamaan palkkaa. Mutta tuli sieltä niitä tosi hyviäkin joten Jirka sanoi että ottakaa kolmas purkki peliin. Tämä purkki oli siis tyhjä. Pepe alkoi pikkuisen haparoida, varsinkin kun Timo liitti myös "istu"-sanan käyttöön, niin Pepe tuumasi että istun sitten tässä sinun vieressäsi. Mutta kun sana jätettiin pois, niin poitsu toimi taas hyvin. Annista huomasin sen kun kolmas purkki lisättiin että se alkoi ihan selkeästi ajatella eikä rynnännyt suin päin purkeille. Mutta oikeata purkkia sekin sieltä sattumalta aina välillä valitsi. Tällä kertaa oli 3kierrosta ja joka kierroksella edelleen koirilla 4 x 2min.

Nyt on pakarat kipeät kyykkimisestä ja kumartelusta (palkkaus purkin suuntaan) että miten sitä huomenna pääsee edes kävelemään. Viikonloppu oli erittäin antoisa, Jirka kouluttaa juuri sillä tyylillä mistä itse pidän ja hän on myös hyvin mukaansatempaava tyyppi! Seuraavalle Jirkan kurssille menenkin sitten maaliskuussa mutta siitä sitten myöhemmin lisää